Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Projekt biblioteki Opole

Projekt biblioteki Projekt biblioteki ARCHITOP

W październiku 2010 zakończono realizację przebudowy i rozbudowy budynku XIX-wiecznej kamienicy czynszowej z przeznaczeniem na nową siedzibę Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu . Projekt biblioteki – jego realizacja jest wynikiem otwartego konkursu architektoniczno – urbanistycznego na budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej z września 2006 roku. W chwili obecnej trwają prace związane z wyposażeniem wnętrz. Przekazanie obiektu do eksploatacji planowane jest na początek 2011 roku .

MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNEA W OPOLU UL.MINORYTÓW 4
Budynek zlokalizowany jest na skraju starego miasta w Opolu , niedaleko rynku . Sąsiaduje z kanałem Młynówką oraz parkiem miejskim – plantami starego miasta . W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się gotycko-barokowy klasztor Franciszkanów oraz Muzeum Jeńców Wojennych . Obiekt posadowiony jest na marglowym uskoku starorzecza Odry . Podczas prac archeologicznych wykonanych podczas realizacji obiektu ujawniono fragmenty średniowiecznych murów miejskich , które po odtworzeniu eksponowane są na obiekcie. Z przylegającego parku   rozpościera się panorama na stare miasto , bibliotekę, kościół Franciszkanów , ratusz i wieżę Piastowską .
Budynek biblioteki  zbudowany jest z dwóch zewnętrzne i stylistyczne różnych modułów : starszy pochłaniający istniejącą XIX-wieczną kamienicę i wykorzystujący jej neoklasycystyczną  fasadę oraz  nowy moduł o prostej formie kaskadowo wtapiający się w otoczenie. Nową część z głównym wejściem do biblioteki wpisano w zadany kwartał, zachowując istniejącą linię zabudowy starej fasady . Od strony placu Wolności – parku budynek został nieznacznie “cofnięty” od granicy działki co umożliwiło stworzenie  wejścia do kawiarenki z czytelnią prasy z poziomu  parku  tuż obok planowanego zejścia nad  wodę i przyszłą przystań na Młynówce. Elewacja południowo-zachodnia zachowuje linię zabudowy wyznaczoną przez dawny miejski mur obronny wzdłuż  Młynówki . W głębi działki  od strony  Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych pozostawiono  niewielkie otwarte  patio dostępne z poziomu sali konferencyjnej , które powiększa jej przestrzeń użytkową .
Główne wejście do biblioteki  znajduje się w nowej części budynku na ciągu komunikacyjnym od strony ul. Minorytów. Miejsce to wyznaczają - przeszklona szczelina między pylonami i wydzielony pas posadzki przenikający do wnętrza . Do wejścia  prowadzi również  parkowa aleja z pochylnią dla spacerowiczów.  
Z parku przy  pl. Wolności dostępne jest niezależne wejście do kawiarenki literackiej.

Elewacja starej XIX-wiecznej  kamienicy ( odnowiona i adoptowana bez przebudowy) - bogata w detal  zestawiona została z nową , prostą formą. Oddzielenie stanowi przeszklona szczelina . Nowa część ma w sposób symboliczny kojarzyć się z pełnioną funkcją biblioteki - tomy książek ustawione na półce, czy jak  arkusze zapisanego papieru . Ściany “popisane” gazetowym graffiti (ulubione teksty Edwarda Stachury z czasów studenckich ),  poziomym rytmem nawiązują do podziałów i gzymsów zabytkowej fasady . Szczeliny i przeszklenie od strony  parku i kanału Młynówka  otwierają przestrzenie  budynku na otaczającą zieleń , wodę i  secesyjny „Zielony Mostek”, pozwalają zaglądać do środka . Tworzy się żywa relacja z otoczeniem i płynne przechodzenie wnętrza na zewnątrz i zewnętrza do środka.
Zabieg zastosowania “powietrznej” kurtyny z blachy aluminiowej na elewacji od strony kanału scala obiekt z otoczeniem.  Raster ustawiono w taki sposób , że z wnętrza można patrzeć tylko w jednym kierunku natomiast z zewnątrz budynek w jedną stronę jest „przezroczysty” a w drugą stanowi jakby blaszany błyszczący monolit co daje wyraźny efekt aktywnej i zmieniającej się elewacji w zależności od punktu obserwacji i kiedy mijamy obiekt . Część budynku zwrócona w stronę wody i  patio ślizga się kaskadowo , tarasami  do mniejszej  skali sąsiedniego budynku Muzeum Jeńców . Reminiscencją z przeszłości na zewnątrz budynku oprócz pozostawionej starej elewacji jest fragment odnowionego średniowiecznego ceglanego miejskiego muru obronnego  obok kamiennych schodów prowadzących z parku na poziom przyszłej przystani . Nad wspomnianym zejściem, na elewacji południowej zaprojektowano  balkony - symboliczne punkty obserwacyjne w miejscu dawnej baszty .

Wnętrze biblioteki w sposób ścisły realizuje zadany program użytkowy zwracając uwagę na dwie drogi - drogę czytelnika i drogę książki . W nowej części budynku hol główny z centralnie umieszczoną klatką schodową , wydzielonym pasem posadzki  prowadzi czytelnika do biblioteki i czytelni gdzie po wejściu na każdą kondygnację mamy widok na kanał.
Przestrzeń holu podzielono dwoma poziomami, które jednocześnie stanowią wydzielone  strefy o przypisanej funkcji. Możliwe jest otwarcie kawiarenki w niedzielę nie otwierając dalszej części holu. Cały parter budynku stanowi wydzieloną strefę i może funkcjonować samodzielnie,  poza czasem działania biblioteki . Otwarcie w poziomie parku  “przybliża” te miejsca  odbiorcy – kawiarenka i czytelnia prasy to miejsce rekreacji i spotkań .  Na poziomie wejścia znajduje się punkt informacyjny. W holu jest  miejsce na  mini wystawy , które mogą się „wylewać" aż na poziom parku. Przeszklenie od strony parku prowadzone jest również  przez dwie wyższe kondygnacje z  antresolami wychodzącymi w zieleń tak aby przestrzeń parku stała się “atrium” biblioteki . Nową i starą część budynku rozdzielono podświetlaną wypełnioną kamieniami “fosą” z bambusami , która kontynuowana jest przebiegającym przez wszystkie piętra pęknięciem we wnętrzu, a na zewnątrz stanowi szklany  wąski łącznik doświetlający poszczególne kondygnacje. Łączność obu części, nowej i starej na wszystkich poziomach umożliwiają kładki , pomosty pomiędzy starym a nowym po których dostajemy się np. w parterze z holu do sali konferencyjnej. Znajdując się na dowolnej kładce możemy obserwować zieleń kanału z jednej strony lub ruch miejski w przedłużeniu ulicy w stronę wschodnią. Kładką w postaci pochylni idziemy również do szatni i antykwariatu znajdującego się przy  wejściu głównym. Tuż przy wejściu głównym przesmyk klatki schodowej  prowadzi w głąb  piwnic , gdzie umieszczono salę wystaw – galerię . W głębi foyer sala konferencyjna  z dostępnym  patio nad wodą, które może być przedłużeniem funkcji sal. Drugie wejście - w starej kamienicy prowadzi do klatki schodowej  z windą . Przy wejściu mini magazyn podręczny na książki, na wprost drugie wyjście do sali konferencyjnej . Tuż przy wejściu zlokalizowano pokój gościnny .
Na I piętrze czytelnia tradycyjna z działem udostępniania  zbiorów z punktami obsługi dzieci i dorosłych , katalogami komputerowymi oraz skomputeryzowanym punktem samodzielnej obsługi czytelnika , “pokój bajek” z widokiem do patio ,  z  punktem obsługi dzieci  . Wypożyczalnia dzieci wydzielona osobnym wejściem kładką . Wypożyczalnia dla dorosłych z wglądem na park.
Na II piętrze zbiór audiowizualny z mediateką , wypożyczalnia dla dorosłych z czytelnią komputerową przy zbiorach , dostępem do internetu i katalogiem oraz działem informacji i promocji.
III Piętro obejmuje dział gromadzenia i opracowania zbiorów z centralnym magazynem książek oraz administrację i serwerownię. Posiada bezpośrednie połączenie z pionem komunikacyjnym i windą . Sekretariat i dyrekcja w pobliżu klatki schodowej “czytelników”. Z sekretariatu i komunikacji ogólnej wyjście na taras z widokiem na wodę.

Rozwiązania materiałowe i konstrukcja budynku . Koncepcja projektowa zakładała pozostawienie fasady , ściany szczytowej oraz  piwnic istniejącej kamienicy . Nowo projektowana część oraz uzupełnienia w starej tkance projektowane są jako żelbetowe monolityczne w układzie słupowym na siatce modularnej. Ściany zewnętrzne żelbetowe warstwowe . Fundamentowanie dostosowane do istniejących warunków geologicznych . Dachy płaskie. Elewacja monolityczna betonowa z okładziną z płyt włókno-cementowych, nad kanałem częściowo przykryta “powietrzną mgłą” z siatki na ruszcie stalowym . Elewacja frontowa i boczna monolityczna betonowa z okładziną i  odpornym na UV wymalowaniami graffiti . Balkony z okładziną z metalizowanego laminatu . Wykończenie wewnętrzne holu na posadzce  stanowi kamień w dwóch kolorach oraz kostka granitowa  dwubarwna . Wykończenia pozostałych kondygnacji surowe i skromne . Instalacje wentylacji prowadzone jako odkryte. Nowoczesne oświetlenie liniowe .
Podczas realizacji zastosowano ciekawą i nowatorską technikę utrzymania zabytkowej fasady . W starą tkankę kamienicy wprowadzono przed rozbiórką przestrzenny żelbetowy układ słupowo-ryglowy rozmijający się z istniejącą konstrukcją kamienicy . Po jego wykonaniu zakotwiono do niego pozostawianą fasadę a pozostałą część obiektu wyburzono . Uzupełniony następnie o stropy i ścianki wypełniające żelbetowy układ słupowo-ryglowy stał się podstawowym układem konstrukcyjnym budynku biblioteki . Rozwiązanie to niewidoczne po realizacji obiektu , podczas projektowania wymagało specyficznego sposobu podejścia do funkcji i konstrukcji . Pozwoliło to na niewykonanie kosztownej tymczasowej  konstrukcji zabezpieczającej czterokondygnacyjną fasadę przed zawaleniem, oraz ograniczyło konieczność zamknięcia ulicy co ograniczyło koszty inwestycji .

www.architop.com.pl


Inwestor :
Miasto Opole

Architektura :
ARCHITOP Andrzej Zatwarnicki
arch. Małgorzata Zatwarnicka
arch. Andrzej Zatwarnicki
opracowanie :
mgr inż. Dagmara Czernecka

konstrukcja :
mgr inż. Mirosław Łotarewicz
mgr inż. Maria Smolarska

Realizacja :
Energopol Trade Opole Spółka z o.o.

Projekt                                       2007
Zakończenie budowy                2010
Powierzchnia użytkowa            2366m²
Kubatura                                   10742m³


Masz pytanie/komentarz?


Twoje pytanie zostało wysłane.

Twój komentarz został wysłany.

Inspiracje


folder

folder

folder
folder

folder

folder
folder

folder

folder
folder

folder

folder
folder

folder

folder
Wizualizacje budynku wielorodzinnego

Wizualizacje budynku wielorodzinnego

Wizualizacje budynku wielorodzinnego
Wizualizacje budynku wielorodzinnego

Wizualizacje budynku wielorodzinnego

Wizualizacje budynku wielorodzinnego
Rzuty 3d dla dewelopera

Rzuty 3d dla dewelopera

Rzuty 3d dla dewelopera
Rzuty 3d dla dewelopera

Rzuty 3d dla dewelopera

Rzuty 3d dla dewelopera
Projekt domu DOM DLA CIEBIE 5

Projekt domu DOM DLA CIEBIE 5

Projekt domu DOM DLA CIEBIE 5
Projekt domu DOM DLA CIEBIE 4

Projekt domu DOM DLA CIEBIE 4

Projekt domu DOM DLA CIEBIE 4

Biura architektoniczne
Rekomendowane przez Archimania.pl

O CZYM PISZEMY