Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle Wizualizacje: Piotr Banak

Nowoczesny ośrodek koncertowy zwrócony ku Wiśle - projekt WXCA z III nagrodą w konkursie architektonicznym Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie!

Projekt nowoczesnej, funkcjonalnej i organicznej bryły zwróconej ku Wiśle autorstwa WXCA został wyróżniony III nagrodą w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na koncepcję nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie. Sąd Konkursowy docenił pracownię m.in. za „oryginalne wpisanie się w kontekst urbanistyczny” oraz „stworzenie spójnego założenia parkowego wykraczającego poza granicę działki” z szacunkiem dla istniejącego drzewostanu.

Nadrzędnym założeniem architektów z pracowni WXCA było znalezienie formy wyrażającej tożsamość Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie, komunikującej artystyczną śmiałość, otwartość na eksperyment, witalność. Projektanci chcieli stworzyć budynek o wyrazistym charakterze, współgrający z kontekstem przestrzennym nowej lokalizacji – kameralnym terenem wśród zieleni położonym nad Wisłą oraz z pobliskim Parkiem Grzegórzeckim.

Bryła budynku tworzy animującą, chroniącą od hałasu pierzeję dla wartościowego ekologicznie parku, korzystając jednocześnie z cienia, kojącego widoku i korzystnego mikroklimatu, jaki oferuje jego sąsiedztwo. Budynek współgra z istniejącą zielenią, w pełni zachowując jej najbardziej wartościowe okazy oraz tworząc kompleks wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni poświęconych muzyce. Elementami zagospodarowania terenu miałyby być połączone ze sobą, zróżnicowane przestrzenie plenerowe wśród wysokiej i niskiej roślinności, będące miejscami dla wydarzeń takich jak koncerty pod gołym niebem czy nieformalne miejsca występów studenckich. Obiekt razem z otwartymi dla mieszkańców i mieszkanek terenami zielonymi wokół zaplanowano jako nowoczesny ośrodek pełniący funkcje dydaktyczne, kulturalne oraz artystyczne, a zarazem sprzyjającą scenerię dla pracy kreatywnej oraz aktywności społecznej studentów i studentek.

Zespół WXCA postawił na zwartą, funkcjonalną, organiczną formę nowej siedziby Akademii, pozostawiając 60% powierzchni działki na przestrzeń biologicznie czynną. Jej architekturę zaprojektowano z myślą o jak najlepszych parametrach akustycznych, ekologicznych i ekonomicznych oraz o naturalnych właściwościach krajobrazowych wyróżniających tę lokalizację. Przed zlokalizowaną w głębi działki bryłą pozostawiono przedpole z placem oraz siecią zielonych, nieregularnych ciągów komunikacyjnych w postaci ścieżek o różnej szerokości dochodzących do siedziby Akademii. Pomiędzy nimi mogłyby się znaleźć proste, geometryczne meble miejskie z naturalnych materiałów. Poprzez kompozycję przestrzenną architekci chcieli powiązać układy miejskiej zabudowy od strony północno-zachodniej działki z terenami nad Wisłą leżącymi po stronie południowo-zachodniej. Tym samym wpisali też Akademię Muzyczną w linearny pejzaż krakowskich placówek kulturalnych zwróconych ku rzece.

Strukturę wnętrz siedziby Akademii podzielono funkcjonalnie. Parter zaprojektowano jako otwartą, zapraszającą przestrzeń publiczną z kompleksem profesjonalnych sal koncertowych, w tym z największą salą koncertową dla 500 osób, salą kameralną, salą operowo-teatralną oraz organową. Na tym poziomie zaplanowano też wielokondygnacyjny, reprezentacyjny hol z rozłożystymi schodami oraz miejsca z gastronomią wylewającą się na park i dostępną dla mieszkańców i mieszkanek. Na wyższych piętrach znalazłyby się pomieszczenia o funkcjach dydaktycznych, jak biblioteka oraz sale do ćwiczeń i prób doświetlone naturalnym światłem wpadającym przez transparentną elewację. Kompleks technicznych zapleczy i magazynów i studia nagrań zlokalizowano na poziomie -1.

Zespół WXCA: Szczepan Wroński, Michał Czerwiński, Andrzej Bulanda, Anna Dobek-Lenczewska, Anna Majewska-Karolak, Michał Lipiec, Jerzy Marasek, Julia Pałęga, Małgorzata Bonowicz, Jakub Matela, Michał Sokołowski, Julia Shvets
Architektura krajobrazu: Łukasz Kowalski
Akustyka: Piotr Kozłowski, Pracownia Akustyczna Kozłowski
Wizualizacje: Piotr Banak

Masz pytanie/komentarz?


Twoje pytanie zostało wysłane.

Twój komentarz został wysłany.

Inspiracje


Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze
Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze
Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze
Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze
Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze

Klasyczne wnętrze
Współczesne kamienice

Współczesne kamienice

Współczesne kamienice
Zespół budynków wielorodzinnych

Zespół budynków wielorodzinnych

Zespół budynków wielorodzinnych
Zespół budynków wielorodzinnych

Zespół budynków wielorodzinnych

Zespół budynków wielorodzinnych
Dom modułowy

Dom modułowy

Dom modułowy
Dom weekendowy

Dom weekendowy

Dom weekendowy

O CZYM PISZEMY