Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Co-working w budynku poprzemysłowym

Co-working w budynku poprzemysłowym Fot: Louis Berk

Empire House z początku XX wieku zamienił się w nowoczesną przestrzeń biurową i co-workingową. Za projekt odpowiada polska pracownia Medusa Group.

Budynek w stylu art déco w 1935 roku zaprojektował Hume Victor Kerr. Dzisiaj w pofabrycznej przestrzeni mogą znaleźć miejsce pracownicy naukowi oraz branży kreatywnej. Na atrakcyjność tej inwestycji wpływa bliskie sąsiedztwo jednostek uniwersyteckich i badawczych, a także ulicznych kramów, azjatyckiego streetfoodu, targów staroci, sztuki ulicznej i graffiti.

Zlokalizowany w londyńskim Whitechapel, poprzemysłowy obiekt, po renowacji odzyskał detale fasady w stylu art déco, w tym charakterystyczne, duże okna z horyzontalnymi podziałami. Za modernizację odpowiedzialna była pracownia Medusa Group – pod przewodnictwem Przemo Łukasika i Łukasza Zagały – we współpracy z londyńskim studiem Susan Walker Architects.

Pod znakiem zrównoważonego rozwoju
Empire House znajduje się w gminie London Borough of Tower Hamlets, w której obszarze wymagana jest realizacja przebudowy istniejących budynków w standardzie, co najmniej na poziomie bardzo dobrym, w systemie certyfikacji BREEAM. Wynika to ze stale zwiększającego się zanieczyszczenia środowiska, dlatego konieczne jest wprowadzanie nowych standardów. W przypadku budynków przebudowywanych lub restaurowanych jest to o tyle trudne, żewiąże się z dostosowaniem ich parametrów do współcześnie obowiązujących norm. Dlatego też architekci z Medusa Group przez cały proces projektowy skupiali się zarówno na komforcie i zdrowiu przyszłych użytkowników, kontekście historycznym oraz na dbałości o środowisko. W projekcie wykorzystano materiały pochodzące z rozbiórki wewnętrznych elementów budynku. Po konsultacjach z ekspertami w Empire House zostały wprowadzone nowe instalacje i technologie takie jak BMS, wymieniono również przegrody budynku: drzwi, okna i dach – w ten sposób uzyskano niższe współczynniki przenikania ciepła. Przyczynił się do tego (a także do procesu uzyskiwania certyfikatu BREEAM) system okienny firmy Reynaers Aluminium o wąskich profilach, do złudzenia przypominających oryginalne, stalowe okna, gwarantujący również właściwą izolację termiczną.

– Empire House znajduje się na terenie podlegającym obszarowej ochronie konserwatorskiej. Pod względem historycznym to jeden z bardziej wartościowych budynków znajdujących się na terenie Whitechapel. Poszukiwaliśmy sposobów na zachowanie charakteru tego artdecowskiego budynku. Udało się to m.in. poprzez system Reynaers Aluminium, który oferował profile nawiązujące do pierwotnych, przemysłowych tzw. crittall windows – tłumaczy Michał Bienek, z pracowni architektonicznej Medusa Group.
Dodatkowo w budynku zastosowanozewnętrzne zielone ściany, pojawiły się też budki lęgowe dla ptaków. Projekt ten udowodnił, że wykonanie renowacji z szacunkiem do oryginalnej architektury i jednoczesne podniesienie parametrów budynku do restrykcyjnych norm współczesnego budownictwa jest jak możliwe.

Industrialne wnętrze
Empire House to pięciokondygnacyjny budynek o powierzchni użytkowej prawie 1,6 tys. m kw. Wszystkie instalacje, a także stalowe i betonowe słupy konstrukcyjne pozostały widoczne, nadając wnętrzu industrialny charakter. Efekt wzmocniono poprzez wyeksponowanie oryginalnych płytek oraz ceglanych ścian. Całość uzupełniło proste oświetlenie inspirowane tradycyjnymi lampami przemysłowymi. Przestrzeń ma układ otwartego planu, który sprzyja realizacji nowych, co-workingowych funkcji budynku.


lokalizacja: Londyn, New Road, Wielka Brytania
architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
współpraca autorska: Michał Bienek, Bartłomiej Karaś, Maciej Hetmańczyk, Sandra Przepiórkowska, Michał Sokołowski, Konrad Basan, Mateusz Rymar, Michał Laskowski
inwestor: EGF Empire Limited
powierzchnia całkowita: 2088 m²
powierzchnia użytkowa: 1573 m²
projekt: 2018
certyfikaty: BREEAM 2019
systemy okienne Reynaers Aluminium: Slim Line 38 Cubic
Wykonawca okien: Grabex London

Masz pytanie/komentarz?


Twoje pytanie zostało wysłane.

Twój komentarz został wysłany.

Inspiracje


wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego

wnętrze w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego
Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań
Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań
Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań
Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań

Projekty wnętrz komercyjnych Poznań
Recepcja

Recepcja

Recepcja
Sala konferencyjna

Sala konferencyjna

Sala konferencyjna

Pracownie proj. wnętrz
Rekomendowane przez Archimania.pl

O CZYM PISZEMY