Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Celem pracowni MWM było stworzenie spójnego i konsekwentnie realizowanego założenia urbanistycznego, obejmującego zrównoważone i przyjazne dla mieszkańców osiedle, a docelowo całą podmiejską dzielnicę z pełnym zakresem usług społecznych i komercyjnych.

Rewitalizacja starych budynków przywraca im nowe życie. Coraz częściej inwestorzy i architekci decydują się na przystosowanie industrialnych przestrzeni pamiętających czasy rewolucji przemysłowej i zamieniają je w nowoczesne biurowce, muzea, centra handlowe czy niezwykle popularne lofty.

„Jakie cechy powinien posiadać kameralny budynek mieszkalny XXI wieku?” - takie pytanie zadała sobie wrocławska pracownia Q2Studio, która za cel postawiła sobie reinterpretację formy tradycyjnej willi miejskiej. Finalny projekt, który powstanie na osiedlu Nowe Żerniki, będzie odnosił się do najistotniejszych elementów dawnego stylu. Prosta, zwarta bryła zatopiona w otaczającej zieleni, rozrzeźbiona loggiami oraz tarasami, wzbogacona minimalistycznym detalem, ma wychodzić naprzeciw oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów.

Obiekt: Wuwart apartments
Inwestor: PCG
Projekt architektoniczny: Q2Studio
Wizualizacje: BLOK studio

Idea modelowego osiedla, będzie nawiązywała do zrealizowanej przed wojną wystawy „Wohnung und Werkraum Ausstellung”, czyli „Mieszkanie i miejsce pracy”, dlatego przystępując do projektu budynku wielorodzinnego, postawiliśmy sobie jeden cel — stworzenie miejsca, które znakomicie wpisze się w potrzeby mieszkańców osiedla Nowe Żerniki.

Projektując Wuwart, położyliśmy nacisk, by jego przyszli lokatorzy mogli cieszyć się ponadczasową inwestycją, która łączy zalety życia w domu jednorodzinnym, czy mieszkania w penthouse’ie z dużym tarasem.

Zabudowa wrocławskiego budynku mieszkalnego będzie składa się z trzech głównych brył, przy których każda z nich zbudowana będzie z dwóch pięter. Na każdej z trzech kondygnacji będą znajdować się po dwa mieszkania z dwustronną ekspozycją wschódzachód. Naprzemienny układ jednostek mieszkalnych pozwoli na zachowanie struktury budynku oraz prywatności jego przyszłych mieszkańców. „Dzięki prostemu zabiegowi rozsunięcia prostopadłościennych "szuflad", z którego składa się budynek, otrzymamy przestronne i eleganckie tarasy – namiastki ogrodów na piętrach”.

Do budynku będzie prowadziła rozbudowana strefa wejściowa ze szpalerami drzew i dużą ilością zieleni. Mieszkania na parterze będą mieć dostęp do prywatnych ogródków z dwóch stron – zarówno od salonów, jak i sypialni. Elewacja budynku będzie jasna i oszczędna w formie, natomiast wnętrza budynku będą nawiązywać do stylistyki wczesnego modernizmu, co będzie widoczne zarówno w kolorystyce, jak i detalu. „Postawiliśmy na minimalizm, elegancję oraz wysublimowany detal. Zastosowanie wysokiej jakości materiałów o zróżnicowanej fakturze i teksturze pozwoliło nam ograniczyć kolorystykę do kontrastu czerni i bieli” - zaznaczają architekci Q2Studio. Projekt zakłada dowolne zaaranżowanie układu każdego apartamentu, tak, aby jego przyszli lokatorzy zyskali możliwość wprowadzenia własnych zmian. Dzięki temu rozwiązaniu mieszkańcy zyskają przestrzeń, która będzie dostosowana do ich preferencji.

Nowe Żerniki to modelowe osiedle, które ma stać się alternatywą do „produkcji taśmowej” mieszkań – mocno ujednoliconej i nie zawsze jakościowo zadowalającej oferty generowanej przez rynek. Za projekt osiedla odpowiadają najbardziej renomowane pracownie architektoniczne we Wrocławiu. Wuwa2 ma odpowiadać potrzebom mieszkańców miasta, sprzyjać budowaniu więzi społecznych, a także stać się przykładem spójnej wizji urbanistycznej, ze wszystkimi elementami potrzebnymi do wygodnego funkcjonowania.

—-
Q2Studio to autorska pracownia projektowa, zrzeszająca w swych szeregach architektów, dla których praca jest pasją i sztuką tworzenia. Działamy w szerokim zakresie – począwszy od konsultacji programowych, poprzez projektowanie: urbanistyczne, architektoniczne, inżynierię, aż do obsługi realizacji, projekt wnętrz i architekturę.

Koneser to kompleks obiektów mieszkalnych, biurowych i kulturalno-rozrywkowych znajdujący się na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Dzięki rewitalizacji, a także ścisłej współpracy architektów i konserwatorów, obiekt nabrał wyraźnego kształtu.

W każdym większym mieście w Polsce z roku na rok powstaje więcej inwestycji biurowych. Wiele z nich zaprojektowano zgodnie z zasadami energooszczędności i zrównoważonego budownictwa. Przedstawiamy listę 5 najciekawszych projektów, które na stałe wpisały się w krajobraz naszych miast.

W Gdańsku powstało energooszczędne przedszkole zbudowane w technologii prefabrykowanej.  Łączna powierzchnia obiektu to blisko 2000 mk2. W dziesięciooddziałowej placówce może uczyć się aż 250 dzieci i jest to jeden z największych obiektów tego typu na Pomorzu.

Nowocześnie urządzone, komfortowe jednostki mieszkalne, nieograniczony dostęp do specjalnie zaaranżowanych przestrzeni do nauki indywidualnej i grupowej, strefa gier i rozrywki, sala kinowa oraz kuchnia do wspólnego gotowania. Tak w dużym skrócie prezentuje się opis akademika Livinn Kraków, który powstaje w ramach gruntownej rewitalizacji i modernizacji budynku po dawnych zakładach Telpod przy ul. Romanowicza 4 w Krakowie.

Kompleks budynków Pixel należy do najbardziej ekologicznych obiektów w Poznaniu. Wtopione miedzy drzewa biurowce z zielonymi dachami reprezentują coraz silniejszy nurt zrównoważonego budownictwa. Projektantom postawiono konkretne zadanie, aby obiekt w pełni wykorzystywał naturalną energie, stąd wyjątkowy kształt fasady, który pozwala dotrzeć promieniom światła nawet do najgłębiej położonych w budynku pomieszczeń.

Po gruntownej rewitalizacji, przeprowadzonej pod ścisłą opieką konserwatorską, Koneser odzyskuje dawną świetność. Wspólna inwestycja Grupy Liebrecht & wooD oraz spółki BBI Development zakładała przywrócenie miastu dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek.

Europejski nieprzerwanie od ponad 160 lat funkcjonuje w tkance miejskiej Warszawy, zapisując się w świadomości mieszkańców miasta.

Inspiracje


Pufa Ludwik pikowana w karo

Pufa Ludwik pikowana w karo

Pufa Ludwik pikowana w karo
Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu
Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu
Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu
Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu
Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu

Meble do salonu
Rekomendowane przez Archimania.pl

O CZYM PISZEMY