Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Czy proces budowy wymarzonego domu musi być okupiony stresem? Coraz więcej osób stawia na komfort – nie tylko ten przyszły, kiedy już zamieszkamy we własnym M, ale też towarzyszący samej jego realizacji. Na polskim rynku nie było do tej pory oferty kompleksowej usługi budowlanej dla klientów, którzy chcieliby nabyć prefabrykowany dom „z wyższej półki”.

Projektując luksusowe szałasy u podnóża Giewontu, architekci z pracowni Karpiel Steindel Architektura zaproponowali współczesną, przestrzenną i funkcjonalną osadę rezydencyjną. Zaoferowali jednocześnie architekturę głęboko zakorzenioną w Podhalu, wysoko ceniącą szacunek do miejsca i jego tradycji.

Dom z dziedzińcami powstał na gęsto zabudowanych przedmieściach Poznania. Stosunkowo małą działka o powierzchni ok. 1700m2, została w pełni wykorzystana pod względem parametrów urbanistycznych.

Projekt remontu konserwatorskiego budynku XIX-wiecznej, dawnej karczmy kamedulskiej jest doskonałym przykładem dostosowania obiektu zabytkowego do potrzeb jego współczesnego użytkownika. Warunkiem niezbędnie koniecznym dla przeprowadzenia tego typu procesu inwestycyjnego jest ścisła współpraca pomiędzy właścicielem obiektu i architektem oraz Urzędem Ochrony Zabytków.

"Dom "Wiadukt" swoją koncepcję opiera na indywidualnych cechach działki. Działka posiada dwa równorzędne wjazdy. Postanowiliśmy połączyć dwie drogi dojazdowe i na wytworzonym przejeździe oprzeć ideę domu, a nad tym przejazdem sam dom. To właśnie dzięki tej decyzji projektowej dom zyskał przydomek "Wiadukt".

Duża (jak na polskie warunki) działka budowlana od zachodu przylega do dość ruchliwej ulicy Granicznej, za którą rozciąga się piękna ściana lasu.

Las skrywa swoje tajemnice. Na bazie tej filozofii powstał projekt domu skąpanego w naturze. Zauroczył inwestora, miłośnika i kolekcjonera sztuki, który docenił w nim elementy nawiązujące do przestrzeni galeryjnych. Circle Wood House - unikatowy projekt pracowni Mobius Architekci, został nagrodzony w kategorii „Architecture Single Residence” w prestiżowym konkursie European Property Awards 2021-2022.

Małopolska Chata Podcieniowa to dom, który czerpie inspiracje z polskiej drewnianej architektury podcieniowej. Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich i ulic, umożliwiając pieszą komunikację po mieście w deszczowe dni. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane na rynku Lanckorony.

Projektując ten dom, dostosowaliśmy się do zapisów Planu Miejscowego, który pozwalał na budowę jedynie domu parterowego z poddaszem dwuspadowym. Pomimo restrykcyjnych zapisów, udało nam się wykreować ciekawą strukturę budynku. Twórczo wykorzystaliśmy topografię widokowej działki i wydzieliliśmy aż pięć różnych poziomów, prawnie mieszczących się w definicji obiektu dwukondygnacyjnego.

Projekt: BXB studio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Urszula Furmanik, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska, Magdalena Fuchs, Urszula Furmanik
Zdjęcia: Sławomir Ślusarczyk, Rafał Barnaś, BXB studio, Luke Skyvideo
Produkcja Filmowa: Unique Vision Studio Rafał Barnaś
Lokalizacja: Małopolska
Projekt: 2015-2017
Realizacja 2017-2020
Powierzchnia: 362 m2
Klient: Prywatny

Parter od strony wejścia i wjazdu do garażu powiązany jest z istniejącym poziomem terenu. Następnie w strefie dziennej - kuchni i jadalni - poziom nieznacznie obniża się otwierając wysokie wnętrza na przepiękny widok. Jeszcze niżej, bezpośrednio na poziomie terenu, znajduje się przestrzeń salonu. W centralnej części strefy dziennej, gdzie zlokalizowaliśmy kominek, tworzy się kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, mający swoją kontynuację na zewnątrz. Uskok we wnętrzu tworzy przestrzeń siedziska, formę wielopoziomowego audytorium, czy nietypowej aranżacji przestrzeni gościnnej. Na zewnątrz to współczesne schody podcieniowe, dynamiczny akcent stylistyczny, który harmonijnie spaja bryłę parteru z dwuspadową formą strzelistego poddasza.

Modernistyczny, w całości przeszklony od południa parter wykończony został naturalnie patynującym i starzejącym się drewnem na wzór historycznych domów podcieniowych. Skontrastowana, wyrazista forma poddasza została wykończona nowoczesnym materiałem, blachą Ruukki Classic, która definiuje precyzyjny detal architektoniczny.  Rynny i piony spustowe zostały dyskretnie ukryte w połaciach dachu oraz ścianach zewnętrznych. Brama garażowa została wykończona materiałem elewacyjnym  idealnie zlicowanym z fasadą domu. W otwartej strefie dziennej wyeliminowaliśmy tradycyjne słupy nośne, zastępując je stalową konstrukcją zintegrowaną z podziałami ślusarki okiennej aby stworzyć otwartą przestrzeń, przeszkloną na całej długości elewacji południowej.

Minimalistyczna, otulona blachą, zamknięta w purystycznym trójkącie bryła poddasza tworzy wyrazisty podcień, chroniący przed słońcem i deszczem. Poddasze od strony południowej mieści otwarte aż do kalenicy wnętrze widokowej sypialni, a od strony północnej dwupoziomowy gabinet z antresolą na najwyższym już piątym poziomie.

Małopolska Chata Podcieniowa to dom designerski ale jednocześnie trwały i ponadczasowy bo zakorzeniony w tradycji. Wierzymy w BXB studio, że dzięki temu jest on czymś więcej niż tylko nowoczesnym budynkiem.

Bogusław Barnaś ( BXB studio )
mgr inż. arch. / Dipl. -Ing Arch.
architekt, projektant, nauczyciel akademicki

Ukończył Architekturę na PK oraz FH Muenster w Niemczech.  W 2009 założył BXBstudio skupiając doświadczenie zdobyte m.in w Londynie u Normana Fostera. W latach 2012-2017wykładał na KAAFM. W 2014 zaliczony do grona 20 najbardziej utalentowanych młodych architektów świata wg wydawnictwa Wallpaper*. W 2015 w gronie 15 najlepszych polskich architektów przed czterdziestką wg Property Design. W roku 2018 otrzymał nagrodę „Architekci Małopolski 2017” za projekt Małopolskiej Chaty Podcieniowej oraz PLGBC Green Building Awards za najlepszy projekt ekologiczny dla Eco Warsaw Tower. W tym samym roku Property Design umieściło BXBstudio na liście 25 najpopularniejszych polskich biur architektonicznych. W 2019 ponownie nagrodzony przez PLGBC za Dom Symbiotyczny w kategorii najlepszy projekt ekologiczny. W 2021 za realizację Małopolskiego Domu Podcieniowego otrzymał międzynarodową nagrodę Rethinking the Future Awards  w kategorii - mała i średnia realizacja domu jednorodzinnego.

Koncept domu Light House to kolejny kompleksowy projekt pracowni 3DPROJEKT ARCHITEKTURA, w którym wnętrze przenika się z zewnętrzem, tworząc integralną całość.
Koncept Light House, autorski projekt indywidualny o powierzchni 120 m2, stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie inwestorów na kompaktowe domy jednorodzinne, ściśle dopasowane do potrzeb przyszłych użytkowników.

Dla architekta, jego własny projekt zawsze jest perfekcyjny. Zwłaszcza jeśli inwestor – Klient „kupi” go od razu. Perfekcja rozumiana przez architekta Marcina Tomaszewskiego to nie tylko własne, subiektywne odczucie na temat swojej pracy, ale przede wszystkim projekt, który w swojej formie i proporcjach jest perfekcyjnie opracowany. Z dbałością o najmniejszy detal. Taki jest właśnie najnowszy projekt RE: PERFECT HOUSE, gdzie Tomaszewski pokazał, czym jest perfekcja w jego rozumieniu i wykonaniu.

Czy czerń może być… jeszcze czarniejsza? Zdecydowanie tak! W najnowszym projekcie architekta Marcina Tomaszewskiego z REFORM Architekt to właśnie głęboka czerń odgrywa główną rolę. Tu nie było miejsca na ustępstwa – wśród tylu odcieni architekt wybrał taką, która nie pozostawia pola do dyskusji. Stworzył wyrafinowaną formę domu, gdzie jest wiele brył, ale jedna funkcja. Poznajcie RE: NERO HOUSE.

Boom mieszkaniowy i inwestycyjny trwa w najlepsze. Coraz częściej nie „kupujemy”, a „inwestujemy”, a zamiast mieszkać – wynajmujemy. Opłata za najem praktycznie spłaca ratę kredytu, co sprawia, że mieszkanie było, jest i najpewniej pozostaje atrakcyjnym pomysłem na lokatę kapitału i długoterminową inwestycję.

Najnowszy projekt studia architektonicznego 3DPROJEKT ARCHITEKTURA to dowód na to, że małe inwestycje developerskie mogą być spójne, spektakularne i przede wszystkim zapewniać komfort przez swoją kameralność. Tym, co stanowi o fenomenie projektu Osiedla Tymiankowa, jest fakt, że spektakularny design idzie w parze z funkcjonalnością, a wysoki standard spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagającego użytkownika.

Inspiracji do stworzenia wyjątkowej bryły można szukać wszędzie, a dla architekta Marcina Tomaszewskiego najlepszym natchnieniem są ludzie, natura, a nawet… skomplikowany, wymagający kształt działki przeznaczonej pod budowę domu. Tak było w przypadku najnowszego projektu RE: VMAX HOUSE, w którym spadzisty teren ukształtował finalny kształt i funkcjonalność bryły. Powstała nie tylko ciekawa bryła, ale i dom w którym funkcje są odwrócone!

Życie w duchu slow staje się coraz popularniejsze. Zmęczeni codziennym pośpiechem, szukamy spokoju, harmonii i wszystkiego, co daje poczucie bezpieczeństwa. Jak na tę potrzebę reaguje architektura? Czy żyjąc w wielkim mieście wciąż można czuć bliskość natury? Jak zaprojektować dom, który będzie dla nas azylem?

Skromne drewniane chałupy zaprojektowane przez biuro Karpiel Steindel Architektura, od północy nie odznaczają się na tle górskiego pejzażu, od południa zaś otwierają widokowo z wnętrza na panoramę Tatr.

Bryły futurystyczne, nieoczywiste. REFORM Architekt z kolejną międzynarodową nagrodą – German Design Award 2021 dla RE: LAKESIDE HOUSE!

16 września w Warszawie odbył się pokaz całorocznych domów smALLinclusive. To domy polskiego producenta, o powierzchni 35 m2, które nie wymagają pozwolenia na budowę, są wykończone pod klucz oraz wyróżniają się wyjątkowym designem. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji czas, od złożenia zamówienia do ustawienia ich na działce i zamieszkania, wynosi 30 dni.

Czym jest Red Dot Design Award nie trzeba tłumaczyć żadnemu miłośnikowi wartościowego wzornictwa. Jury jednego z najważniejszych wydarzeń w świecie designu o tradycji sięgającej połowy ubiegłego wieku, ponownie przyznało nagrody dla wyróżniających się projektów spośród ponad 4000 nadesłanych zgłoszeń.

Kolejna realizacja „RE: STARK HOUSE” projektu architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt powstanie w Tuszynie. Bezpośrednie sąsiedztwo lasu i dzikiej przyrody skutecznie wymusiło podłużny kształt domu, a nieco surowy w odbiorze wygląd bryły idealnie wpisał się w otoczenie.

Ostatnie dziesięć lat mocno zaznaczyło się w architekturze. Zwłaszcza architekturze domów mieszkalnych. Zresztą jest to jeden z obszarów, który jest niezwykle podatny na trendy i zmieniające się gusta. To zweryfikowało podejście Klientów. Coraz rzadziej spotykamy się z przywiązaniem do miejsca, o przyszłości mówimy w kontekście kilku najbliższych lat, a nie kilkudziesięciu czy nawet starości.

Konsekwencja inwestorów oraz wierność architektów wobec doktryny konserwatorskiej honoruje dziś na wejściu biało-niebieska tabliczka z inskrypcją – zabytek chroniony prawem. Tym razem jednak stanowi ona również świadectwo walki o ocalenie cząstki Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu (Dawid Hajok).

Apartament o powierzchni ponad 300 metrów kwadratowych sprzyja twórczemu myśleniu i życiu w duchu slow life. Charakter wnętrza tworzą nawiązania do japońskiej estetyki, które przenikają się z najlepszym europejskim designem.

Łódzkie, dziewicze tereny – to w takiej lokalizacji powstanie „RE: HOUSE IN THE ROCK”, czyli dom zaprojektowany przez architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Ta futurystyczna bryła zostanie wybudowana na działce ze wzniesieniem, na tle niezwykłych okoliczności przyrody.

Otoczenie tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cechy stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Projekt podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym nam przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy.

Jesteśmy konsekwentni, nie uginamy się pod ciężarem krytyki. Projektujemy współcześnie z zachowaniem zasad stanowiących istotę tradycji regionu, niezależnie od miejsca, w którym realizujemy projekt – rozmowa z Marcinem Steindlem i Janem Karpielem-Bułecką jr. z biura Karpiel Steindel Architekci.

Beskidy Małe i niezwykły widok na panoramę góry Żar – to właśnie w tej lokalizacji powstaje dom o nietypowej bryle „RE: BIAS HOUSE”, zaprojektowany przez Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Gdy klientem jest artystka, architektura projektowanego domu nie może być zwyczajna. W tym projekcie nie było przypadkowych rozwiązań, a każdy szczegół został dopracowany z dbałością o detale oraz z myślą o podwykonawcach, którzy na etapie budowy zrealizują zamierzenia architekta.

Skaza terenu, wapienna skarpa rozrywająca w pół działkę w krakowskiej dolinie Wisły dała początek jednej z najpiękniejszych, współczesnych rezydencji w stolicy Małopolski.

Architekci z pracowni 81.WAW.PL stanęli przed ciężkim zadaniem odczarowania klasycznego budynku mieszkalnego – tak zwanej kostki mazowieckiej i nadania mu nowoczesnej formy. Jednym z wymogów inwestora było bazowanie na prostopadłościennej bryle, która kojarzy się z Polską zabudową lat 70.

Architektura budynku podporządkowana jest sąsiedztwu mazurskiego jeziora, nad którym powstał dom. Zabudowa nie zakłóciła pejzażu transparentnie otwierając wnętrze budynku na piękno otoczenia.

Inspiracje



O CZYM PISZEMY