Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Apartament w Gdańsku projektu Marty Koniczuk

Apartament w Gdańsku projektu Marty Koniczuk Fot: Marta Koniczuk

Sercem mieszkania jest wiekowy fortepian, należący do właściciela mieszkania. Pasja oraz zamiłowanie do wspólnego celebrowania czasu przy akompaniamencie muzyki, były inspiracją dla aranżacji wnętrza.

Kluczowym założeniem było stworzenie przestrzeni o zróżnicowanym charakterze, opartych o malarskie użycie koloru, faktur oraz detali. Jasny pokój dzienny, z posadzką z wielkoformatowych spieków, o kamiennym rysunku z delikatnymi żyłkami w odcieniach koniaku, współgra z matową powierzchnią orzechowych fornirów, mosiężnych detali oraz kontrastujących elementów w czerni. Detal formy fotela miał nawiązywać do otwartego wieka fortepianu. Koniakowe odcienie pojawiają się także w wykończonej welurem reprezentacyjnej sofie. Stół jadalniany odbija swoją drewnianą powierzchnię w tafli ogromnego, antycznego lustra, które umieszczono na suficie. Ten punkt wnętrza wyznacza oś widokową, zakończoną po drugiej stronie malarstwem Marii Szachnowskiej.

Otwór drzwiowy do sypialni w tym celu powiększono do samego sufitu i wprowadzono szklane drzwi. Sypialnię charakteryzuje, przewrotnie odmienny charakter oparty o orzechową, matową podłogę, uzupełnioną zgaszonymi tonami zieleni. Piękne, wygodne łóżko, wykończone skórą w odcieniu kości słoniowej, to najwyższej klasy włoskie wzornictwo. W sypialni zaprojektowano rozsuwane drzwi, otwierające się na taflę z naturalnego kamienia lamurianu.

W gabinecie znalazły się elementy nawiązujące do sypialni. Wnętrze wzbogacono o tkaniny pojawiające się w pokoju dziennym, regał według indywidualnego projektu w orzechowym fornirze a także biurko z blatem wykończonym skórą, czy zegar ścienny z elementami mosiężnymi.

Drugą łazienkę potraktowano szarą ceramiką o rysunku kamienia. Mocno zmieniony pierwotny układ jej funkcji, pozwolił wygospodarować dodatkowe miejsce do przechowywania i stworzyć przemyślany układ kompozycyjny.

architekt wnętrz: Marta Koniczuk
www.martakoniczuk.pl

Masz pytanie/komentarz?


Twoje pytanie zostało wysłane.

Twój komentarz został wysłany.

Inspiracje


Wnętrze mieszkania

Wnętrze mieszkania

Wnętrze mieszkania
Wnętrze

Wnętrze

Wnętrze
Łazienka

Łazienka

Łazienka
Łazienka

Łazienka

Łazienka
Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii
Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii
Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii

Wejście do sypialnii
Sypialnia i miejsce do pracy

Sypialnia i miejsce do pracy

Sypialnia i miejsce do pracy
Sypialnia i miejsce do pracy

Sypialnia i miejsce do pracy

Sypialnia i miejsce do pracy
Wnętrze

Wnętrze

Wnętrze
Wnętrze

Wnętrze

Wnętrze
Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia
Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia
Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia
Karty mieszkań

Karty mieszkań

Karty mieszkań
Karty mieszkań

Karty mieszkań

Karty mieszkań
Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania
Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania
Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania

Wizualizacja mieszkania
Rzut 3d mieszkania wielopoziomowego

Rzut 3d mieszkania wielopoziomowego

Rzut 3d mieszkania wielopoziomowego

Pracownie proj. wnętrz
Rekomendowane przez Archimania.pl

O CZYM PISZEMY